7 tips voor koud bellen helpen je ontdekken dat acquisitie via de telefoon heel effectief is en dus leuk kan zijn om te doen. Zelfs in dit internettijdperk zijn er weinig marketingtools zo effectief als de telefoon.
Maar wat zorgt er dan voor dat veel verkopers een hekel hebben aan koud bellen en er alles aan doen om het uit te kunnen stellen. Ik vertel je graag hoe je het jezelf makkelijk kunt maken en je verkoopresultaten direct kunt verbeteren met het maken van telefonische afspraken.
1. Stap over je angst heen
Natuurlijk, het is makkelijk gezegd. Maar misschien moet je deze gedachte herkaderen. Realiseer je dan dat je een belangrijke boodschap hebt voor je prospect. Je hebt immers een hele goede reden hem of haar te benaderen. Ben je bang voor afwijzing? Bedenk dan dat deze afwijzing hooguit op de inhoud van je boodschap is gericht en niet op jou als persoon. De angst die je hebt is dus onterecht. Als je zorgt voor een goed verhaal, een sterke introductie, dan heb je geen reden om bang te zijn.
2. Maak een goede bellijst
Een goede lijst helpt je gestructureerd en effectief te werken. Zorg dat je lijst bestaat uit de voorletter(s), achternaam, geslacht, telefoonnummer en e-mailadres. Het e-mailadres gebruik je om direct te bevestigen wat je in het gesprek hebt afgesproken. Bijvoorbeeld het moment dat je terugbelt en de reden van je telefoongesprek.
3. Plan de telefoongesprekken systematisch
Plan de gesprekken bij voorkeur in blokken van 2 uren. ‘s Morgens is bellen vaak succesvoller dan in de middag. Maar iets na vijven lukt vaak ook. Het betekent dus niet dat bellen in de middag zinloos is, want –het is een simpel gegeven- hoe meer telefoongesprekken je hebt, hoe meer afspraken je zult maken.
4. Bepaal het doel van je telefoongesprek
Beperk je tot een enkel doel. Dus als het maken van een afspraak je doel is, dan is het noodzakelijk je script daarop af te stemmen en te focussen. Vermijd allerlei andere onderwerpen en discussies, hou het gesprek bondig, maak de afspraak en rond het gesprek af.
5. Verlaag je stem
Hoe hoger je stem, des te nerveuzer je overkomt. Met het verlagen van je stem spreek je automatisch langzamer. Stel daarbij jezelf voor dat je een belangrijk persoon bent die met een andere belangrijke persoon een gesprek gaat voeren. Spreek de eerste woorden extra langzaam uit. Blijf wel lachen als je spreekt, want dat voegt extra warmte toe aan je stem.
6. Maak een script
Een helder en eenvoudig verhaal waarbij jezelf op een vertrouwenwekkende manier introduceert aangevuld met de reden waarom je belt.
7. Poortwachter houdt je tegen
Je contactpersoon wordt afgeschermd door bijvoorbeeld de secretaresse. Wat nu? Vraag eerst wanneer je contactpersoon weer bereikbaar is. Vraag vervolgens tot hoe laat iemand op de afdeling nog de telefoon opneemt. Veelal werken verkopers en managers nog een tijdje door na 17.00 uur. Veelal nemen ze dan direct te telefoon op. Vraag ook wanneer zij (de poortwachter) morgenvroeg weer bereikbaar is. Dan weet je op welk moment je NIET moet bellen om je contactpersoon aan de lijn te krijgen.
Heb je ook suggesties hoe succesvol te zijn met koud bellen of wil je reageren op dit artikel? Ik zie je bericht graag tegemoet.